TV serija o Harry Potteru je u ranoj fazi razvoja na HBO Maxu. Izvori kažu da su se rukovoditelji streamer-a s podrškom WarnerMedia uputili u više pregovora s potencijalnim piscima istražujući razne ideje koje bi voljeno štivo dovelo na male ekrane. Također pišu da se o ‘širim idejama’ razgovaralo u sklopu istraživačkih sastanaka u ranoj fazi.

Iako je vijest da su rukovoditelji HBO Max i Warners angažirani na sastancima kako bi pronašli pisca i teren za TV seriju o Harryju Potteru, trenutno nisu predstavljeni jer su razgovori još uvijek u izuzetno ranoj fazi i nisu sklopljeni dogovori. “Ni u studiju ni na streaming platformi se još ne razvija serija o Harry Potteru”, potvrdili su HBO Max i Warner Bros. u izjavi za THR.

Vijest da su u tijeku razgovori o TV seriji o Harryju Potteru ne bi trebala iznenaditi s obzirom na vrijednost franšize za Warner Bros. Rowlingova serija od sedam knjiga prilagođena je kao osam igranih filmova koji su u cijelom svijetu zaradili više od 7 milijardi dolara. Warners također ima seriju filmova ‘Fantastic Beasts’ s trećim nastavkom koji bi trebao izaći sljedeće godine, a naredna dva će vjerojatno doći kasnije.

Širenje svijeta Harryja Pottera i dalje je glavni prioritet za HBO Max i Warner Bros. koji zajedno s tvorcem JK Rowlingom kontroliraju prava na posjed. Harry Potter je jedan od Warnerovih najcjenjenijih IP-ova.

Planovi za TV seriju o Harryju Potteru trebali bi se smatrati pravim proširenjem imovine u vrijeme kada WarnerMedia (poput ostalih konglomerata) daje prednost svojoj usluzi streaminga. HBO Max pokrenut je prošle godine i u njemu se nalazi svo najvrijednije intelektualno vlasništvo tvrtke. Platforma je kuća za streaming DC Comics filmova s više TV spin-offa i originala koji su već u izradi. Streamer je također dom megahita Friends (s ponovnim okupljanjem planiranim za snimanje u ožujku), Game of Thrones i svih HBO-ovih originala, uključujući Sex and the City.

Franšiza Harry Potter ima složena pitanja u vezi s pravima. Rowling kontrolira franšizu i ima pravo glasa u svemu što uključuje vlasništvo. NBCUniversal 2016. je sklopio bogati sedmogodišnji ugovor o pravima s Warner Bros. domaćom TV distribucijom koji je obuhvaćao američka prava na emitiranje, kabelsku i streaming na franšizu Wizarding World. Taj ugovor koji završava u travnju 2025. godine je uključivao digitalne inicijative, kao i sadržaje i događaje u tematskom parku. Pakt je također značio da su izvršitelji Warnera morali sklopiti sporedni dogovor koji je omogućio da se sve značajke Harryja Pottera kratko emitiraju na HBO Maxu kada je usluga pokrenuta prošlog svibnja. Filmovi su napustili uslugu nakon tri mjeseca i vratit će se na nedavno pokrenuti stream NBCUniversal, Peacock, na datum koji će biti utvrđen kasnije ove godine.


Izvor: https://www.hollywoodreporter.com

Naša Facebook grupa: https://www.facebook.com/groups/filmoviandserije
———————————–
Napisao: Branko Kindl